Kunst hand in hand met emoties

Praat jij wel eens met de kinderen over hun gevoelens bij een kunstwerk? Kunst helpt om verbaal sterker te worden; leren praten over kleuren en composities bijvoorbeeld, of een mening leren vormen en kritiek geven.
Praat jij met de kinderen ook wel eens over hun eigen kunstwerken? Wat vertellen die eigenlijk? Vaak is de reactie als een kind zijn/haar tekening inlevert: “Mooi.” Vraag liever “Wat heb je gemaakt?” Ga in gesprek met de kunstenaars over het proces en product en leer hen reflecteren. In de afbeelding zie je een mooi voorbeeld van Silvan die verdrietig was omdat het as van zijn kat was uitgestrooid als zaadjes in de wei.

Schilderles in Vincent Van Gogh stijl

Kinderen kunnen met tekenen of schilderen hun emoties overbrengen en op een andere manier hun gevoelens uiten. Daarnaast geeft creatief bezig zijn ontspanning en verlicht het stress/angst. ‘Ben je boos? Pluk een roos!’ ofwel: Ben je boos, pak een kwast! Zo zijn de knapste schilderijen al ontstaan, denk maar eens aan de depressieve buien van Vincent Van Gogh. Het luisteren van klassieke muziek is ook een manier om dichter bij je emoties te komen tijdens het creëren.

Veel tekenplezier!

Deel dit bericht
Juf Sarah
Juf Sarah

Ik ben Sarah en kunstjuf op de Crea Teken Academie. Ik ben helemaal gek van creativiteit en het allerliefste leer ik kinderen tekenen. Hopelijk geef ik jou met mijn tekenlessen en blog ook inspiratie voor een creatieve knutselcreatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *