Leuke dingen om te tekenen

Ben jij op zoek naar een leuk tekenidee? Bekijk eens jouw lievelingsfruit en teken dat na! Schilder de bos bloemen die thuis op tafel staat. Een kunstwerk van je favo speelgoed. Of wat is jouw lievelingsdier? Print die afbeelding uit of bekijk het vanaf de laptop/telefoon en maak het dier zo echt mogelijk na. Schattige dieren zoals konijntjes of katjes doen het altijd goed, maar het kunnen ook dieren van de boerderij of dierentuin zijn. Helemaal leuk als je met het gezin dit koppelt aan een dergelijk uitje. De leerling op de foto heeft een mooie tekening gemaakt van een papegaai. Dat kun jij ook!

Kind maakt tekening in kleur van papegaai

Als je kinderen (beter) wilt leren tekenen is het belangrijk dat ze gebruik maken van de 6 beeldaspecten (compositie, vorm, kleur, ruimte, textuur en licht) en deze leren te verwerken in hun kunstwerkjes.

  1. Denk na over de compositie. Hoe past het op jouw blad? Rechtopstaand of liever verticaal? Hoe wordt de vlakverdeling en hoe maak je jouw blad mooi vol?
  2. Kijk daarna goed naar de vorm. Is het rond of rechthoekig? Bijvoorbeeld, een vierkant of driehoek? Schets die vormen licht op je blad. Alles wat je natekent bestaat eigenlijk uit basisvormen en van daaruit breng je de details aan.
  3. Welke kleuren ga je gebruiken? Vraag je af welke kleuren je nodig hebt om het naar werkelijkheid na te maken.
  4. Oh ja, vergeet niet naar de ruimte te kijken. Zweeft het in de lucht of staat het op een grondlijn en waar zie je dat dan aan?
  5. Let op de textuur in je tekening. Als je een dier tekent, kun je ook de vacht natekenen zoals die voelt, dat noem je textuur. Bij een harig dier, teken je dus ook al die haren, in plaats van een egaal vlak.
  6. Het laatste beeldaspect is licht, wat je eventueel kunt toevoegen in jouw kunstwerk. Waar komt het licht vandaag en waar valt de schaduw?

Maar wat je tekent en hoe het eruit ziet, het maakt niet uit. Teken wat je wilt en heb plezier, alles is goed.

Als je hulp wilt om alle leuke dingen ook echt zelf te kunnen tekenen, probeer dan ook de modules van de Crea Teken Academie. Juf Sarah leert je om gebruik te maken van de 6 beeldaspecten zodat je écht beter wordt in tekenen. Je kan natuurlijk ook de gratis proeflessen proberen om te ontdekken hoe leuk de de Crea Teken Academie is.

Veel tekenplezier!

Deel dit bericht
Juf Sarah
Juf Sarah

Ik ben Sarah en kunstjuf op de Crea Teken Academie. Ik ben helemaal gek van creativiteit en het allerliefste leer ik kinderen tekenen. Hopelijk geef ik jou met mijn tekenlessen en blog ook inspiratie voor een creatieve knutselcreatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *