Peuter en kleuter tekeningen

Hoe werkt de ontwikkeling van de tekenfases eigenlijk en wanneer tekenen de kinderen wat? Van koppoter naar gedetailleerd figuur. De fase van koppoters – een lijf waarbij de romp ontbreekt – zijn geweldige tekeningen van peuters en soms kleuren kleuters die ook nog.

Voor je er erg in hebt kunnen 4 en 5-jarigen dan ineens al een poppetje maken met een hoofd, lijf, armen, benen. Plus details zoals ogen, neus en mond, zelfs een navel, maar ook 5 vingers per hand. Hun omgeving speelt een rol; ze tekenen huizen, dieren, bomen en bloemen. Veelal uit verhouding. Je kunt kleuters prikkelen door hen na te laten denken over een grondlijn bijvoorbeeld, de grootte van hun figuren, of wat er nog meer te zien is aan iemands gezicht: emoties.

Schilderles in Vincent Van Gogh stijl

In groep 3 verschijnt ongeveer een nek en ook de kleding. Hoe meer details, hoe meer het kind zich bewust is van de wereld om zich heen. In volgende groepen kan diepte ontstaan in dichtbij en ver weg objecten, maar ook overlapping. Voorgrond, achtergrond, maar ook voorkant en zijkant richting een 3D-tekening. Als kinderen de basisschool verlaten, kunnen ze lichaamshouding weergeven in een bepaalde beweging en hebben zij zelfs al perspectief leren toepassen.

Is jouw kind toe aan een extra impuls van zijn/haar teken-skills? Bestel dan één van de modules van de Crea Teken Academie. Korte instructievideo’s (3 minuten per les) inspireren jouw kind om zelf aan de slag te gaan. Je natuurlijk ook eerst de gratis proeflessen doen.

Deel dit bericht
Juf Sarah
Juf Sarah

Ik ben Sarah en kunstjuf op de Crea Teken Academie. Ik ben helemaal gek van creativiteit en het allerliefste leer ik kinderen tekenen. Hopelijk geef ik jou met mijn tekenlessen en blog ook inspiratie voor een creatieve knutselcreatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *